Kívül ropog – belül puha, és lyukacsos: a jó Ciabatta
Hozzávalók
A kovászhoz: 250 g fehér liszt, 15 g élesztő, 210 ml víz
Kenyérhez: 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 g élesztő, 200 ml víz, 15 g himalája só
Elkészítés
Kovász:
Kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel. Nem kell dagasztani, csak keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk pihenni egy fél napot (12-15 óra).
Kenyér:
a vízhez szintén adjuk hozzá az élesztőt, 10 grammot, és hagyjuk 5 percet állni.
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és a fenti kovászt, majd 6-7 percig dagasszuk.
Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk, de még véletlenül se adjunk hozzá több lisztet, mert így lesz jó.
Ha készen van, fedjük le, és kelesszük a duplájára.
Nyújtódeszkát szórjunk meg liszttel, tegyü rá a tésztát, és a tetejét is lisztezzük meg, majd óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle, húzzuk téglalap alakúra.
Hajtogassuk össze.
Először 1/3 részt jobbról középre, majd balról középre, végül hajtsuk függőlegesen ketté.
Takarjuk le, és kelesszük ismét a duplájára.
A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még egyszer.
Vágjuk 3 egyenlő részre, és mindhárom részt húzzuk meg hosszúkás téglalap alakúra. Ezeket a téglalapokat is vágjuk 3 felé.
Takarjuk le, és ismét kelesszük 15 percet.
A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 250 fokra.
Tegyük be a ciabattakat, a sütő aljába öntsünk egy kis pohár vizet.
10 percig 250 fokon, majd további 10 percig 220 fokon süssük.
Amikor kivesszük, 15 percet pihentessük.
Kommentek