Cibatta

Kívül ropog – belül puha, és lyukacsos: a jó Ciabatta

Hozzávalók

A kovászhoz: 250 g fehér liszt, 15 g élesztő, 210 ml víz

Kenyérhez: 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 g élesztő, 200 ml víz, 15 g himalája só

Elkészítés

Kovász:

Kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel. Nem kell dagasztani, csak keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk pihenni egy fél napot (12-15 óra).

Kenyér:

a vízhez szintén adjuk hozzá az élesztőt, 10 grammot, és hagyjuk 5 percet állni.

A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és a fenti kovászt, majd 6-7 percig dagasszuk.

Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk, de még véletlenül se adjunk hozzá több lisztet, mert így lesz jó.

Ha készen van, fedjük le, és kelesszük a duplájára.

Nyújtódeszkát szórjunk meg liszttel, tegyü rá a tésztát, és a tetejét is lisztezzük meg, majd óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle, húzzuk téglalap alakúra.

Hajtogassuk össze.

Először 1/3 részt jobbról középre, majd balról középre, végül hajtsuk függőlegesen ketté.

Takarjuk le, és kelesszük ismét a duplájára.

A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még egyszer.

Vágjuk 3 egyenlő részre, és mindhárom részt húzzuk meg hosszúkás téglalap alakúra. Ezeket a téglalapokat is vágjuk 3 felé.

Takarjuk le, és ismét kelesszük 15 percet.

A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 250 fokra.

Tegyük be a ciabattakat, a sütő aljába öntsünk egy kis pohár vizet.

10 percig 250 fokon, majd további 10 percig 220 fokon süssük.

Amikor kivesszük, 15 percet pihentessük.

Tovább a blogra »